Κουραμπιέδες


Οι Κουραμπιέδες είναι ένα γευστικότατο γλυκό που καταναλώνεται στην Ελλάδα κυρίως κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αν και συγκαταλέγονται στα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας, στην πραγματικότητα οι κουραμπιέδες ήταν άγνωστο είδος ως το 1924. Τότε άρχισαν να φτιάχνονται στη Βόρεια Ελλάδα από Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία και εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.

Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο "kurabiye", που σημαίνει "ξερό μπισκότο". Γλυκά παρόμοια με τον κουραμπιέ συναντάμε στην Τυνισία, στην Τουρκία, στην Βουλγαρία, και σε πολλές άλλες χώρες.

Το φτιάξιμο των κουραμπιέδων αποτελούσε για δεκαετίες στην Ελλάδα μια ιεροτελεστία, στην οποία εμπλέκονταν τα περισσότερα μέλη του νοικοκυριού. Στις μέρες μας, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, οδηγούν πολύ κόσμο στο να αγοράζουν έτοιμους τους κουραμπιέδες τους από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Εμείς επιμένουμε παραδοσιακά: Θέλουμε το σπίτι μας να "μυρίσει" βούτυρο και άχνη ζάχαρη για να καταλάβουμε Χριστούγεννα.

Η μόνη μας καινοτομία στην παραδοσιακή συνταγή που σας δίνουμε είναι το σχήμα των κουραμπιέδων. Τους πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, αντί στα παραδοσιακά μεγέθη και σχήματα.

Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό.


Συνταγή
  • ½ κιλό βούτυρο
  • ½ κιλό μαργαρίνη
  • ½ κιλό αμύγδαλο
  • 50 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 40 + 800 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γρ. κονιάκ
  • 1 μέτριο αυγό
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 20 γρ. baking powder
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  1. Πρώτα, σε ένα τηγάνι καβουρδίστε τα αμύγδαλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
  2. Στην συνέχεια, αφήστε τα αμύγδαλα να κρυώσουν για περίπου 2 ώρες και στην συνέχεια θρυμματίστε τα σε μικρά ψίχουλα με την βοήθεια ενός μπλέντερ.
  3. Σε ένα μπολ τοποθετήστε τα αμύγδαλα, την μαργαρίνη, το βούτυρο, το σιμιγδάλι, τα 40 γραμμάρια ζάχαρης άχνης, το αυγό, το κονιάκ και τις κάψουλες βανίλιας. Ανακατέψτε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε σχεδόν όλο το αλεύρι και το baking powder και ζυμώστε καλά. Ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να απορροφηθεί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
  4. Έπειτα, πάρτε κουταλάκια της ζύμης και πλάστε την σε μικρά μπαλάκια. Τοποθετήστε τα μπαλάκια σε ένα ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήστε στους 200°C για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
  5. Όσο είναι χλιαρά τα κουραμπιεδάκια, βουτήξτε τα στην υπόλοιπη άχνη ζάχαρη και πλάστε τα ένα-ένα με ζάχαρη άχνη στα χέρια σας. Προσπαθήστε να κολλήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ζάχαρη πάνω στο κάθε κουραμπιεδάκι.
  6. Τέλος, με ένα κόσκινο, πασπαλίστε περισσότερη ζάχαρη άχνη πάνω στα κουραμπιεδάκια.



Σχόλια

  1. Ακολούθησα πιστά την συνταγή σου Νικόλα, το αποτέλεσμα ήταν ένα ποίημα!!!!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου